Leren met een groen tintje: de impact van natuur in het onderwijs

Planten in school bij Zonne.college in Doetinchem

Haal buiten naar binnen: de positieve invloed van natuur op het leren

Hoewel we in de buitenlucht veel beter presteren, bevinden we ons 90% van de tijd binnenshuis. We zitten meer thuis, op kantoor en op school dan dat we in onze natuurlijke habitat zijn. Goed, we zijn dus te weinig in de natuur. Dan halen we de natuur toch gewoon naar binnen? Ontdek in deze blog waarom planten in het onderwijs zo ontzettend belangrijk zijn. Daarnaast geven we een aantal tips en voorbeelden hoe planten in scholen toegepast kunnen worden.

Het effect van planten in het onderwijs

Om gezond te kunnen leren, moet de omgeving kloppen. Er moet voldoende ruimte zijn, ergonomisch meubilair, voldoende daglicht, gedreven leerkrachten én een gezond binnenklimaat. Voor dat laatste moeten we de klimaatbeheersing goed inregelen, ramen regelmatig openzetten om te luchten en: kiezen voor planten. Planten in het onderwijs zorgen namelijk voor:

  • Een gemiddelde stijging van de luchtvochtigheid met maar liefst 5%. Dat betekent dat de luchtkwaliteit verbetert én de leeromgeving gezonder wordt.
  • Docenten en leerlingen vinden een onderwijslocatie met planten 36% aantrekkelijker dan een klas zonder groen. Planten maken écht gelukkiger.
  • In een onderwijsomgeving met planten zijn zowel docenten als leerlingen creatiever en productiever. Groen komt leerprestaties ten goede!
  • Planten in het onderwijs zorgen voor een betere verdeling van de temperatuur.
  • Planten in het onderwijs verlagen het ziekteverzuim.
  • Planten zorgen voor een verbeterde akoestiek in het onderwijs. De beplanting breekt de aanwezige geluidsgolven en dempt hierdoor het omgevingsgeluid.

Het is duidelijk: klaslokalen met groen vergroten het welzijn van docenten en leerlingen. De sfeer wordt beter en concentratie neemt toe, reden genoeg om aan het onderwijs planten toe te voegen. Niet gek dat vele honderden Nederlandse scholen zelfs al een stap verder zijn gegaan dan het aanschaffen van een paar planten, binnentuinen of jungle.

Sommige van deze scholen hebben hun onderwijslocaties verrijkt met een compleet binnenbos. Hier kunnen leerlingen huiswerk maken, rustig bijpraten en zich ontspannen.

Slim omgaan met onderhoud van planten in scholen

Bij Ten Brinke ligt de nadruk op het onderhoud door onze professionele medewerkers. We bevinden ons dagelijks met twintig man door heel het land om het groen bij onze opdrachtgevers optimaal gezond te houden. Waaronder een heel aantal verschillende scholen. Optioneel kunnen leerlingen van scholen een helpende hand bieden bij het onderhoud aan de planten, wat het onderwijs een extra impuls geeft. De planten kunnen ook worden geïntegreerd in diverse lessen, zoals rekenen en aardrijkskunde. Zo profiteren zowel de leerlingen als de planten van de deskundige zorg en aandacht van ons toegewijde onderhoudsteam.

Soorten groen op scholen

Wist u dat er naast losse planten in de klas ook diverse andere -ruimtebesparende- groenoplossingen zijn? Denk aan:

  • Een roomdivider met planten. Deze vrijstaande, mobiele scheidingswand bevat aan beide zijden beplanting. Uiteraard naar de keuze van de opdrachtgever én op advies van Ten Brinke. We kijken daarbij naar de kenmerken van de locatie (veel of juist weinig zonlicht, de omvang van de ruimte, de behoefte aan hufterproofheid enzovoort). Deze oplossing zorgt voor een gezonde omgeving en maakt ook het flexibel indelen van ruimtes mogelijk. 
  • Wallplanters. Deze groenoplossing bestaat uit vaak meerdere verticale plantenbakken naast en onder elkaar verkrijgbaar in diverse vormen met substraat (voedingsbodem). De plantenmix in deze wallplanters zijn naar keuze. Deze speelse wallplanters zijn niet alleen een waanzinnige toevoeging aan het uiterlijk van een schoolomgeving, het neemt ook nauwelijks ruimte in beslag.
  • Een verticale mos- of plantenwand. Verkrijgbaar in iedere denkbare afmeting en met de mossen en planten die u wenst. Deze oplossing is ruimtebesparend en zorgt in iedere omgeving voor een wow-effect.

Voorbeelden van projecten in het onderwijs

Staat het idee van groener onderwijs u aan? Om te laten zien welke mogelijkheden er zijn om planten aan het onderwijs toe te voegen, hebben we een aantal mooie projecten voor u op een rij gezet:

#1 Zone.college
Het doel van dit project was de realisatie van een gezonde en inspirerende leeromgeving waarin groen en duurzaamheid centraal staan. Deze vraag hebben we met een paar fraaie blikvangers weten te beantwoorden. De plantenwand in de lerarenkamer, de urban jungle in de verkeersruimtes, de plantmeubels in de entree van deze onderwijsinstelling, het atrium met verspringend groen aan de rondlopende wand, hier kijkt iedere bezoeker zijn ogen uit.

#2 Graafschap college
Deze moderne onderwijsomgeving was voor de komst van Ten Brinke door haar inrichting al zeer inspirerend. Geweldig dat we hier nog een schepje bovenop mochten doen. Het doel? Groen toegankelijk maken voor iedereen binnen het gebouw. In een rustige omgeving, met zorgvuldig gekozen materialen en kleuren verbeteren prestaties, concentratie en welzijn aanzienlijk. Met behulp van een combinatie van diverse materialen en verfrissende kantoorplanten wordt het werk moeiteloos verricht. Deze onderwijslocatie heeft precies de planten die zij nodig heeft.

#3 Yuverta
In deze groene oase wordt leren écht leuk! De balustrades met verspringend groen, de plantenwand en de plantenbakken aan de kolommen in het atrium, ze zorgen voor een waar wow-effect. De beplanting zorgt bovendien voor functionele oplossingen als een verbeterde luchtvochtigheid en het zuiveren van het binnenklimaat.

Lease interieurbeplanting voor scholen

Het leasen van interieurbeplanting biedt tal van voordelen, waaronder flexibiliteit, kostenbesparingen en vakkundig onderhoud. Scholen kunnen genieten van de esthetische en gezondheidsvoordelen van planten, zonder zich zorgen te hoeven maken over de aanschaf en het onderhoud ervan. Bespaar hierdoor op de initiële aankoopkosten en krijg zekerheid met een vast maandelijks tarief voor onderhoud en plantvervanging. Ons professionele onderhoudsteam zorgt ervoor dat planten altijd in perfecte conditie verkeren, zodat ze blijven bijdragen aan een aantrekkelijke en stimulerende leeromgeving. Kortom, interieurbeplanting leasen is een slimme investering voor de toekomst.

Wilt u meer informatie over planten in het onderwijs? Neem gerust contact met ons op!