Groene gevel bij een school
Slide

GROENE GEVEL

De toekomst van stedelijk ontwerp

Een groene gevel is meer dan alleen mooi. Ze verhogen de energie-efficiëntie van gebouwen, verminderen het stedelijk hitte-eiland effect en bevorderen biodiversiteit. Ontdek meer over de kracht van verticale buitentuinen.

GROENE GEVEL

De toekomst van stedelijk ontwerp

Een groene gevel is meer dan alleen mooi. Ze verhogen de energie-efficiëntie van gebouwen, verminderen het stedelijk hitte-eiland effect en bevorderen biodiversiteit. Ontdek meer over de kracht van verticale buitentuinen.

MobiPanel: het innovatieve gevelsysteem

De nieuwste generatie groene gevels, speciaal ontworpen om de toegankelijkheid van duurzaam en toekomstgericht bouwen te vergroten. MobiPanel is een innovatief en lichtgewicht systeem voor levende wanden op bestaande bouw, nieuwbouw en ontwikkelingsprojecten. Zowel vlakke als ronde wanden kunnen door het unieke ontwerp eenvoudig worden vergroend.

Dit groene gevelsysteem leent zich vooral voor klimaatbestendig bouwen; het creëren van een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.

Het systeem is ontworpen met het oog op circulair ondernemen. Alle componenten zijn te demonteren, te hergebruiken en te recyclen. Het systeem bestaat uit corrosiebestendige omega-profielen die zowel horizontaal als verticaal geïnstalleerd kunnen worden, afhankelijk van de grootte en lay-out van de achterwand.

De plantcassettes hebben twee ruime sleuven. De sleuven zijn geschikt voor planten van verschillende maten. Dit biedt een aanzienlijke flexibiliteit in ontwerp en plantkeuze.

Groene gevelsysteem opbouw van Mobipanel

Waarom een groene gevel?

Waar verticaal groen in het interieur inmiddels een begrip is geworden, zien we het aan de buitengevel nog weinig. Eigenlijk best gek in de huidige tijd. Het is een ideale oplossing wanneer u om uw pandgeen ruimte heeft voor groenvoorziening, zoals bomen, struiken of complete tuin.

Het MobiPanel groene gevelsysteem neemt weinig ruimte in, maar uw pand krijgt direct een groene uitstraling. Daarnaast is het ook nog eens een dikke plus voor de biodiversiteit. Vele insecten en kleine vogelsoorten maken gretig gebruik van de beplanting en schuilplaatsen in de wand.

Het MobiPanel systeem is daarnaast licht in gewicht, te verplaatsen en leent zich voor klimaatbestendig bouwen. Kortom een innovatief en duurzaam product. Geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Onze ervaring leert ons dat uw pand direct in het oog sprint en mensen in de omgeving er direct over praten. Ook nog eens een goede marketingtool dus!

Hoe het systeem de gevel groen houdt

De MobiPanel verticale tuin wordt van water en voedingsstoffen voorzien door middel van een geautomatiseerd irrigatiesysteem. Water wordt via een leiding aan de bovenkant van de wand naar de cassettes en pixels geleid.

Het groene gevelsysteem draagt bij aan de bevordering van biodiversiteit, zuivering van de lucht en regulering van de temperatuur. Elke cassette en pixel is voorzien van een microvezeldoek dat capillaire kracht gebruikt om water gelijkmatig te verspreiden. Dit systeem zorgt ervoor dat de planten gedurende het hele jaar de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen ontvangen. Hierdoor blijft de groene muur een prachtige eyecatcher, ongeacht of deze zich bevindt in stedelijke gebieden, vastgoed, kantoren, parkeergarages, distributiecentra of horecagelegenheden.

Hoe een groene gevel werkt
Voorbeeld van groene gevel in verschillende formaten

De voordelen van een groene gevel op een rijtje

 • Bevordering van biodiversiteit.
 • Verbetering luchtkwaliteit door fijnstof afvang en zuurstofproductie.
 • Voldoet aan brandklasse B-s2, do0.
 • Isolerende en geluiddempende werking.
 • Draagt bij aan vergroening leefomgeving.
 • Verhoogt waarde van vastgoed.
 • Licht in gewicht en ruimtebesparend.
 • Ook te monteren tegen bestaande gevels en wanden.

Meer informatie over deze plantenwand voor buiten?

Professioneel onderhoud en montage groene gevelsystemen

Onze specialisten nemen alle zorgen van groene gevelonderhoud en montage uit uw handen. Het onderhoud omvat taken zoals het snoeien van planten, het vervangen van ongezonde exemplaren en het indien nodig bestrijden van ziekten en plagen. De frequentie van dit onderhoud hangt af van de soorten planten, de seizoenen en de bijbehorende groeipatronen van het gebladerte.

Het onderhoud van een groene gevel is essentieel om de aantrekkelijkheid en gezondheid te behouden. Dankzij onze service is uw gevel jarenlang verzekerd van groen:

 1. Snoeien.
 2. Bestrijding van ziekten en plagen.
 3. Jaarlijkse controle irrigatiesysteem.
 4. Voeding.
Zakelijk onderhoud van een groene gevel

Voorbeelden van groene gevels

Voorbeeld van beplantingsplan voor buitenwand gebouwen plantsoorten

Verschillende soorten gevelplanten

Voor de beplanting in de wand hebben we diverse combinaties samengesteld, zodat uw wand een uniek karakter krijgt. Naast veel groentinten kunnen we ook bloeiende beplanting toevoegen. Zo heeft de wand in de zomermaanden constant een andere uitstraling.

Het systeem zorgt voor een dichtbegroeide gevel en kan een diversiteit aan planten voorzien van de juiste hoeveelheid water. We kunnen een selectie aanbevelen die past bij uw specifieke omstandigheden en voorkeuren.

De meest gestelde vragen rondom groene gevels

Hoeveel kost het om een groene gevel te installeren?

De kosten van het installeren van een groene gevel variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van de gevel, evenals de specifieke plantensoorten die worden gebruikt. Maar het is een investering die zich op de lange termijn kan terugbetalen in energiebesparingen en verhoogde vastgoedwaarde. Snelle prijsindicatie voor uw project ontvangen? Neem contact op.

Hoeveel onderhoud is er nodig aan groene gevelsystemen?

Een groene gevel vereist regelmatig professioneel onderhoud, inclusief bemesten en snoeien. Watergeven wordt door het innovatieve MobiPanel systeem geautomatiseerd. Daarnaast kunnen we u helpen met een onderhoudsplan dat aan alle behoeften voldoet.

Hoe lang gaat een groene gevel mee?

Met de juiste zorg en onderhoud kan een groene gevel vele jaren meegaan. De meeste plantensoorten groeien en bloeien voor tientallen jaren. Wij bieden altijd 5 jaar lang plantgarantie*, waardoor in deze periode plantvervanging voor onze rekening is. *Mits geen schade door derden.

Wat zijn de vereisten voor de installatie van een groene gevel? Zijn er bepaalde gebouwen waarop het systeem niet kan worden geïnstalleerd?

Groene gevels kunnen op bijna elk type gebouw worden geïnstalleerd. Er moet wel rekening worden gehouden met factoren zoals de structurele sterkte van de gevel, de beschikbare zonlicht en de lokale klimaatomstandigheden. We kunnen een gedetailleerde beoordeling uitvoeren om de haalbaarheid van een groene gevel op uw specifieke gebouw te bepalen.

Kan een groene gevel helpen om energie te besparen?

Ja, een groene gevel kan aanzienlijk bijdragen aan energietransitie door het gebouw te isoleren. Hierdoor is de behoefte aan verwarming in de winter en koeling in de zomer verminderd.

Wat is de impact van groene gevelbekleding op de luchtkwaliteit?

De planten in een groene gevel absorberen schadelijke luchtverontreinigende stoffen en geven zuurstof af, wat kan bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit in de omgeving. Let wel op, hiervoor zijn enorme hoeveelheden m² beplanting nodig.

Hoe draagt een groene gevel bij aan de biodiversiteit?

De insectenpopulatie gaat al jaren in een rap tempo omlaag in Europa. Verschillende studies melden dat de insecten biomassa afneemt tot wel 70-80%. Begroeide gevels kunnen als leefgebied dienen voor veel verschillende insecten, waardoor de lokale biodiversiteit wordt bevorderd en een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de ecologie van stedelijke gebieden.

Hoe wordt een groene gevel bewaterd?

Een groene gevel kan worden bewaterd met een geautomatiseerd irrigatiesysteem, dat kan worden afgestemd op de specifieke waterbehoeften van de plantensoorten die op de gevel worden gebruikt. Het irrigatiesysteem kan ook worden aangepast om rekening te houden met de lokale klimaatomstandigheden en seizoensgebonden variaties. Via een webapplicatie kan dit eenvoudig gemonitord worden.

Wat gebeurt er met groene gevelplanten in de winter of tijdens droge seizoenen?

Tijdens de winter of droge seizoenen kan de bewatering en zorg voor een groene gevel enigszins worden aangepast om ervoor te zorgen dat de planten overleven en blijven gedijen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er extra isolatie wordt toegevoegd tijdens de winter, of dat er meer water wordt gegeven tijdens droge periodes.

Hoe wordt groene gevelbeplanting beschermd tegen ongedierte en ziekten?

Om de gevelplanten te beschermen tegen ongedierte en ziekten, kunnen we een geïntegreerd plaagbeheersplan voorstellen dat omvat regelmatige inspecties en het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden. Daarnaast kan het selecteren van inheemse en ziekteresistente plantensoorten helpen om de algehele gezondheid en veerkracht van de verticale tuin te versterken.

Hoe draagt een groene gevel bij aan het verbeteren van het stedelijke hitte-eiland effect?

Door de temperatuur van het gebouw en de directe omgeving te verlagen, kunnen groene gevels aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het stedelijke hitte-eiland effect. Dit kan helpen om de energie-efficiëntie te verbeteren en het comfort voor de bewoners en gebruikers van het gebouw te verhogen. Win-win.

Benieuwd naar andere mogelijkheden? Wij bieden verschillende verticaal groen mogelijkheden zoals onder andere een plantenwand of moswand voor binnen.