Biophilic design kantoor
Moswand akoestiek
Biophilia plantenwand
Biophilic

Biophilic design & interieurarchitectuur

Verbindingen leggen met de natuur om de gezondheid en het welzijn in de gebouwde omgeving te verbeteren: zintuigelijke architectuur geïnspireerd door de natuur.

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Horen

Horen

Een goede akoestiek in een ruimte, afgestemd op de belevingswensen resulteert in comfort en welbehagen. Het horen van natuurlijke geluiden als vogels, ritselen van bladeren en water reduceert stress, heeft een positief effect op cognitieve prestaties, werkt kalmerend en verbeterd de mentale gezondheid.

Verbeterde
akoestiek
Stress
reductie
Verhoogde
prestaties
Zien

Zien

Een visuele connectie met de natuur is zicht op de natuur, levende systemen en natuurlijke processen. Zicht op beplanting, dieren, water, seizoenen en het weer heeft een positieve uitwerking op stress, verbeterd ons mentale gezondheid en heeft een positieve impact op het welzijn en algehele gemoedstoestand.

Algemene
gemoedtoestand
Mentale
eigenschappen
Stress
reductie
Proeven

Proeven

Proeven en ruiken gaan altijd in combinatie. Deze zintuigen versterken elkaar. Het meeste wat je ‘proeft’ ruik je eigenlijk.

Zintuigen
Herinneringen
Gelukzalig
Ruiken

Ruiken

Geen zintuig beïnvloedt en overtuigt zo sterk als geur. Geur behoort tot ons basisinstinct en zit verweven in ons oerbrein. Geur heeft impact op hoe we ons voelen. Geur is emotie en kan sterke herinneringen op halen.

Geurmarketing
Grote impact
Merkbeleving
Voelen

Voelen

Texturen, het verschil tussen warm en koud, water, een briesje die naar binnen waait nemen we allemaal waar met onze tastzin. Als je je in een aangename ruimte begeeft met een fijne gevoelstemperatuur, je veel verschillende texturen voelt door de ruimte heen, verhoogt dat onze prikkeling. Dit draagt bij aan een verhoogde productiviteit en een verhoogd concentratievermogen.

Bewustzijn
Kwaliteit
Geïnspireerd
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

Biophilic design

Biophilic design is een vorm van architectuur waarbij de inspiratie uit de natuur komt. Dit houdt in dat het interieur grotendeels bestaat uit natuurlijke vormen, natuurlijke materialen, natuurlijk licht en uiteraard een breed scala aan planten. Hiermee wordt een inspirerende en rustgevende omgeving gecreëerd, waarin medewerkers, bezoekers, bewoners of gasten zich vele malen fijner en vitaler voelen.

Voordelen van biophilic design

Een ontwerp op basis van biophilia bevordert creativiteit, vermindert stress en verbetert helderheid van denken. Ook verhoogt het ons algemeen welzijn en versnelt het genezingsproces. Door verschillende aspecten samen te brengen in een ontwerp, kan er een ideaal klimaat worden gecreëerd waarin mensen kunnen wonen, werken of verblijven. Biofiel ontwerp kan onder worden gebracht in drie categorieën: natuur in de ruimte, aarde van de ruimte en natuurlijke analogen.

Natuur in de ruimte

Deze vorm richt zich om directe, fysieke en kortstondige aanwezigheid van de natuur in een ruimte. Denk hierbij aan plantleven en water, maar ook briesjes, geluiden en/of geuren. De sterkste ervaringen worden bereikt door directe verbinding met deze natuurlijke elementen, maar ook met name door diversiteit.

Om diversiteit te waarborgen moeten er een aantal elementen samenkomen. Om een beeld te geven van de elementen, staan er hieronder een aantal omschreven:

  • Visuele verbinding: een blik op elementen uit de natuur, levende systemen en natuurlijke processen.
  • Aanwezigheid van water: de ervaring van een plek verbetert door het zien, horen of aanraken van water.
  • Dynamisch en diffuus licht: door gebruik te maken van verschillende intensiteiten van licht en schaduw.

Aarde van de natuur

Deze vorm richt zich op ons aangeboren en aangeleerde verlangen om verder te kunnen kijken dan onze directe omgeving. Het richt zich op ruimtelijke configuraties in de natuur. De sterkste ervaringen worden bereikt door het creëren van bewuste en boeiende ruimtelijke configuraties die vermengd zijn met natuurlijke patronen. Een tweetal voorbeelden zijn:

  • Vooruitzicht (ongehinderd uitzicht over een afstand): verminderde stress, verveling, irritatie en vermoeidheid. Verbeterd comfort en ervaring van veiligheid.
  • Toevluchtsoord (plaats waar men zich terug kan trekken uit de hoofdstroom van activiteit, bijvoorbeeld de kantoortuin): Verbeterd het concentratievermogen, aandacht en perceptie van veiligheid.

Natuurlijke analogen

Deze vorm richt zich op organische, niet-levende en indirecte prikkelingen van de natuur. Objecten, materialen, kleuren, vormen en patronen in de natuur die zich uiten in meubels, textiel, plantobjecten, kunstwerken en ornamenten. Denk hierbij aan houten wandbekleding, granieten bladen of plantenbakken gemaakt van aardse producten (klei, hout of papier).

  • Materiele verbinding met de natuur: verbetert creatieve prestaties en gevoel van comfort.
Aarde van de natuur
Biophilic design rendeert

Biophilia rendeert

Organisaties in de wereld passen steeds vaker een biophilia ontwerp toe, omdat het bedrijf zich als duurzaam wil profileren. Daarnaast willen ze een fijne werkplek voor het personeel realiseren. Wat vaak vergeten wordt is dat het veel geld voor de organisatie kan opleveren. Dit komt voornamelijk door een verhoogde productiviteit en minder ziekteverzuim van werknemers.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van de organisatiekosten bestaan uit personeelskosten. Energie van een bedrijfspand wordt geschat op 1% en de huur op 9% van de totale kosten. Het slimst is daarom een groene investering te doen in personeel. Ook al de kleinste verbeteringen in productiviteit of ziekteverzuim levert vele malen meer financieel rendement!

Bron: onderzoeksbureau Terrapin Bright Green.

De waarde van biophilic design in diverse sectoren

Onderwijs

Studenten en leerlingen die onderwijs krijgen op een locatie met biophilic designelementen hebben een hoger concentratieniveau en minder last van eventuele ADHD. Hierdoor stijgen de leercijfers gemiddeld met maar liefst 20 tot 25%!

Kantoorpanden

De productiviteit op kantoor wordt tot wel 8% verbeterd. Het gevoel van welzijn stijgt gemiddeld met 13%, waardoor personeel zich minder vaak ziekmeldt en vaker aanwezig is. Bovendien stimuleert biophilic design hierdoor de focus en creativiteit. Win-win!

Hospitality

Gasten zijn bereid om tot wel 23% meer te betalen voor een kamer met biophilia of met uitzicht op biophilic design.

Gezondheidssector

In de gezondheidssector dalen de postoperatieve hersteltijden met 8,5% wanneer er biophilic elementen in het pand aanwezig zijn. De pijnmedicatie daalt hierdoor zelfs met 22%. Daarnaast heeft het een kalmerend en herstellend effect op bewoners.

Biophilia elementen in een ruimte

Ook biophilic design in uw interieur?

Bij Ten Brinke Interieurbeplanting geloven we dat een interieur meer is dan een plek om te wonen of werken. We geloven dat het invloed heeft op hoe we ons voelen. Daarom kijken we graag hoe we het gevoel dat u in uw pand ervaart positief kunnen beïnvloeden met natuurlijke elementen.

Samen met interieurarchitecten toveren we uw ruimte om in een functionele én groene woon- of werkomgeving. Vraag nu vakkundig advies aan en ontdek hoe we u kunnen helpen!

Ontvang een compleet biophilic plan van advies tot implementatie.

Biophilia elementen

Biophilia, letterlijk vertaald ‘de liefde voor levende systemen’ stelt de relatie met de natuur als menselijke basisbehoefte. Dagelijks contact met de natuur in de leefomgeving zorgt immers voor optimaal welzijn, zowel fysiek als mentaal. Deze duurzame ontwerpstrategie verbindt mensen dus met een natuurlijke, groene omgeving. Dat is makkelijker te realiseren dan u denkt.

Meer kantoorplanten, een plantenwandmoswandLiveDivider of waterwand halen de natuur echt naar binnen en worden door ons vakkundig op de juiste plekken geplaatst!

Ontdek de mogelijkheden.

Biophilia planten elementen kantoor
Toekomstig interieur met biofilie

Interieur van de toekomst

Omdat de verstedelijking doorgaat is het van belang dat mensen de verbinding met de natuur blijven houden om zich ook daar ontspannen, energiek en vitaal te voelen. Met biophilic design halen we daarom de natuurbeleving naar binnen in bestaande gebouwen. Snel en effectief.

We creëren in een handomdraai meer groen in een omgeving gedomineerd door steen en beton. Voor een duurzaam en toekomstbestendig interieur bieden wij indien gewenst professioneel onderhoud zodat u zelf nergens meer omkijken naar heeft.

Beleef de natuur met biophilic design

Mensen hebben vijf zintuiglijke waarnemingen: ruiken, zien, voelen, proeven en horen. Daarmee beleven we de natuur om ons heen. Onze zintuigen geven aan waar we behoefte aan hebben, zodat we idealiter een evenwichtige balans creëren waarin we ons optimaal voelen. Biophilic design triggert onze zintuigen op de volgende manieren:

Zintuigen
3
Ruiken en proeven

Geur en smaak zijn twee zintuigen die nauw met elkaar samenhangen. Zowel geur als smaak roepen emoties en sterke herinneringen op. Denk maar aan de geur van vers gemaaid gras of aan de smaak van oma’s appeltaart en koffie. Met geurbeleving integreren wij deze zintuiglijke prikkelingen naadloos in uw biophilic plan.

Image is not available
Horen

Een goede akoestiek in een ruimte resulteert in comfort en meer privacy. Meer groen breekt de geluidsgolven en zorgt op een natuurlijke manier voor betere akoestiek. Dit geeft minder stress en een verbeterde mentale gezondheid als gevolg. We stemmen het biophilic design met bijbehorende akoestische elementen daarom af op wensen van klanten en/of medewerkers.

2
Zien

Zicht op de natuur en haar natuurlijke processen vormt een sterke connectie en levert voordelen op. Alleen het zien van beplanting reduceert al stress, verbetert mentale eigenschappen en heeft een positieve impact op het welzijn en de algemene gemoedstoestand.

Image is not available
Voelen

Natuurlijke texturen zijn een onderdeel van voelen. Tastbare elementen helpen ons oorspronkelijk de kwaliteit van materiaal te bepalen en geven daarmee een veilig en comfortabel gevoel. Ze maken ons bewust van de ruimte, waardoor we het beter waarderen en geïnspireerd en creatiever worden.

Bij Ten Brinke Interieurbeplanting hebben we veel affiniteit en ervaring met de kracht van zintuiglijke beleving. Met een mooie balans van de zintuiggevoelens in ons achterhoofd, maken wij voor iedere klant een uniek plan waarmee we biophilia integreren in het interieur. Op die manier halen we altijd het gewenste resultaat.