Maatschappelijk ondernemen werkt | Loods360

Fred, Claudia en Charlie van Loods360
Fred en Claudia, oprichters van Loods360 samen met Labradoodle Charlie.

Trots op onze samenwerking met Loods360

Sinds 2018 zijn wij de succesvolle samenwerking aangegaan met Loods360. Een organisatie die al jaren lang gespecialiseerd in het coachen, begeleiden en trainen van mensen met autisme. Via Loods360 hebben Joris, assistent magazijn medewerker, en Tessa, facilitair medewerkster en tevens mos-expert, mogen toevoegen aan ons team. Klaas en Maud, afdeling marketing communicatie, zijn bij Loods360 op bezoek geweest voor een interview met oprichters Fred en Claudia. Dit gesprek vond plaats op de sfeervolle ingerichte locatie welke is gevestigd in Doetinchem. Tijdens dit interview hebben we onderwerpen zoals de vooruitgang en toekomstige samenwerkingen besproken. Benieuwd naar het ontstaan van deze samenwerking en de ontwikkelingen van onze medewerkers? Lees dan verder!

Ten Brinke Interieurbeplanting laat zien dat maatschappelijk ondernemen werkt.

Het concept

Loods360 ondersteunt en begeleidt mensen met een vorm van autisme. Het doel is om een zo zelfstandig mogelijk leven te kunnen leiden op allerlei gebieden. Daarnaast is het streven om hen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt te bieden. Door middel van luisteren, meedenken en kennis met elkaar te delen ontstaan de mooiste ontwikkelingen. Iedereen ontwikkeld zich op zijn of haar eigen manier, zowel op het sociaal-emotionele, communicatieve, cognitieve, sportieve en creatieve vlak. Loods360 probeert zoveel mogelijk situaties waar we dagelijks mee te maken krijgen in onze maatschappij te normaliseren en begrijpelijk te maken. Op deze manier dragen zij bij aan een groot deel van de persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen Claudia en Fred begeleiden en ondersteunen hun cliënten, ook Charlie, de Australian Labradoodle, speelt hierin een grote rol. Charlie zorgt voor positieve afleiding, rust, plezier, lichaamsbeweging en in het nemen van verantwoordelijkheid, want voor een hond moet je immers zorgen.

Het ontstaan van deze samenwerking

In 2018 is Loods360 in contact gekomen met Ten Brinke via de moeder van een van de cliënten. Hierdoor kwam maatschappelijk ondernemen wederom op het pad van Ten Brinke. Loods360 wilde een volgende stap realiseren voor enkele cliënten, het aanbieden een werkervaringsplek. Na kort contact te hebben gehad, was er een fijne klik waardoor er direct een samenwerkingsgevoel ontstond. Ten Brinke Interieurbeplanting had voorheen geen ervaring met het begeleiden van jongeren met autisme. Daarom is er uitgebreide introductie geweest vanuit Loods360, zodat het bedrijf zo goed mogelijk deze nieuwe samenwerking aan zou gaan. Hierdoor kon er een vliegende start worden gemaakt.

Leren, ontwikkelen en doorgroeien

Joris en Tessa zijn via Loods360 door Claudia en Fred aangedragen als twee kandidaten die wel eens heel goed binnen ons bedrijf zouden kunnen passen. Na een kennismakingsgesprek en het bespreken van alle mogelijkheden durfden zij de uitdaging aan. Joris begon als stagiair en heeft zichzelf enorm ontwikkelt. Hij doorgegroeid tot medeverantwoordelijke van het magazijn binnen Ten Brinke en heeft hij sinds vorig jaar een vast contract! Iets waar iedereen alleen maar van had kunnen dromen toen beide bedrijven deze samenwerking aangingen.

’Ik merk dat ik veel geleerd heb in deze periode, ik voel me vrijer en zelfverzekerder. Als er problemen zijn durf ik direct om hulp te vragen. Dit komt ook door de fijne sfeer binnen het bedrijf en de fijne collega’s”, aldus Joris. Woorden waar wij heel veel waarde aan hechten.

Joris

Joris is alweer twee jaar werkzaam bij ons. Een echte toevoeging voor het team. Hij bereidt de projecten voor, iets wat een belangrijke taak is binnen Ten Brinke. Daarnaast verzorgt hij ook de beplanting in ons eigen kantoor en gaat hij weleens mee met leveringen. Joris neemt zijn taken erg serieus. ‘’Joris is naar buiten getreden. Van een enorme binnenvetter is zijn wereld opengegaan en dat is geweldig om te zien.’’ Aldus Fred en Claudia.

People MVO

Tessa

Tessa is voordat ze bij Ten Brinke kwam , werkzaam geweest bij de C1000. Echter was dit niet de geschikte omgeving voor haar. Tessa was wel klaar voor een volgende stap in haar leven. Kort na Joris heeft Tessa een werkervaringsplek geboden gekregen in onze organisatie. Ook zij heeft enorme stappen gemaakt. Ze heeft veel geleerd binnen het bedrijf en heeft zichzelf ook op persoonlijk vlak ontwikkeld. Claudia: “Tessa is in de tijd bij Ten Brinke enorm vooruitgegaan in het sociaal contact leggen met andere mensen.‘’ Tessa is een keiharde werkster met een druk leven. Toch heeft ze inmiddels geleerd de juiste balans te houden voor zichzelf. Tessa wordt waanzinnig gewaardeerd bij Ten Brinke Interieurbeplanting!

Verloop van de samenwerking en het toekomstperspectief

Beide partijen delen dezelfde visie omtrent dit project en zijn trots op wat er allemaal bereikt is. De communicatie onderling verloopt goed en er wordt tijd voor elkaar gemaakt om zaken te bespreken. Hierdoor wordt de kwaliteit van begeleiding gewaarborgd en wordt er veel aandacht aan de ontwikkeling geschonken, want dit staat immers voorop.  ‘’De medewerkers worden volledig in het team opgenomen. Er hangt een familiaire sfeer en ze voelen zich thuis bij Ten Brinke Interieurbeplanting.’’ aldus Claudia en Fred.

Door de groei van Loods360 en het aantal cliënten dat toeneemt was de organisatie klaar voor een volgende stap. Sinds 1 november 2020 is Loods360 overgenomen door WorkMate Company. Dit is een organisatie waarbij veel wordt gewerkt met diverse materialen zoals keramiek, hout en metaal. Dit wordt zowel in dagbestedingsvorm als ook in opleidingsvorm gebruikt. Tevens zijn zij gespecialiseerd in woonbegeleiding en ambulante ondersteuning. Door deze overname kan Loods360 haar cliënten een nog betere voorbereiding geven op de arbeidsmarkt, richting wonen, werk en opleiding.

Naast Joris en Tessa komen er zo nu en dan jongeren werkervaring op doen binnen onze organisatie. Het is fijn om ze met een stukje meer zelfvertrouwen de wereld in te sturen, vinden wij bij ten Brinke. Zodra zich de mogelijkheid voortdoet en Ten Brinke een nieuwe leerwerkplek beschikbaar heeft, wordt er dan ook contact gezocht met Loods360. Voor wat betreft de toekomst zal deze samenwerking zich verder gaan ontwikkelen en zal het blijven groeien. Wij kunnen dan ook iedereen aanraden om te kijken of er binnen jullie eigen organisatie mogelijkheden zijn om maatschappelijk te ondernemen. Wat ons betreft verdient iedereen een eerlijke kans. Het enthousiasme, de loyaliteit en  waardering zijn goud waard!