6 redenen waarom planten op kantoor essentieel zijn

Planten op kast kantoortuin

Minder ziekteverzuim door planten op kantoor

Planten op de werkplek zorgen voor een aangename werkomgeving, een hogere luchtvochtigheid, dragen bij aan een positievere gemoedstoestand, leiden tot een betere concentratie, regelen een betere verdeling van temperatuur en tenslotte, zorgen voor tot wel 20% minder ziekteverzuim. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met een aantal instellingen en bedrijven.

Kantoorplanten binnen één jaar terugverdienen

Door het lagere ziekteverzuim, het verbeteren van de werkomgeving van de medewerkers verdienen kantoorplanten zich over het algemeen binnen één jaar terug. Daarna levert de investering van planten op kantoor geld op. Ook zijn planten een goed alternatief om luchtvochtigheid te verhogen of te verkoelen van werkplekken in de zomer.

Verschillende testen

Het onderzoek is uitgevoerd bij verschillende bedrijven en zorginstellingen in Nederland. Er is gebruik gemaakt van verschillende sensoren (om het binnenklimaat te kunnen meten) bij kantoorruimtes waar tijdelijk wel en juist geen kantoorplanten zijn gebruikt. De medewerkers gaven hen mening over de werkplek voor én na het plaatsen van planten. Ook zijn er verschillende testen gedaan om het cortisolgehalte (een stresshormoon) en het concentratievermogen te bepalen. Hieruit zijn onderstaande resultaten gekomen.

De zes positieve effecten van planten op de werkplek:

  1. Luchtvochtigheid: de luchtvochtigheid in ruimtes met planten is gemiddeld 5% hoger dan zonder planten. In de winter kan dit oplopen tot 17% verbetering.
  2. Aangename werkplek: medewerkers beoordelen de werkplek als aantrekkelijker om te zien (een stijging van 26%).
  3. Gemoedstoestand: de gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever dan daarvoor. Ook uit een ander onderzoek van bregroup blijkt dit een stijging van 15%.
  4. Creatiever en beter functioneren: medewerkers merken dat zij een verhoogd concentratievermogen hebben, creatiever zijn (15% meer uit onderzoek van bregroup) en functioneren hierdoor beter.
  5. Betere verdeling temperatuur: de temperatuur met kantoorbeplanting in ruimtes is beter verdeeld waardoor medewerkers het minder snel te warm of te koud hebben.
  6. Minder ziekteverzuim: 1,6 ziekte dag minder per medewerker per jaar. Wat neerkomt op dat medewerkers zich 20% minder ziek melden met een plant op de werkplek.

Benieuwd welke luchtzuiverende planten het best bijdragen aan een gezonde werkplek? Lees hier verder en bekijk de top 10 luchtzuiverende kantoorplanten.

Planten op kantoor voordelen