Wat houdt het vernieuwde plantenpaspoort in?

Vernieuwde plantenpaspoort

Het plantenpaspoort is onderdeel van een nieuwe fytosanitaire wetgeving die er sinds december is. Ook Ten Brinke Interieurbeplanting is hierbij betrokken en staat hier dan ook 100% achter. Wij zijn blij met zo’n plantenpaspoort en vinden dit ook erg belangrijk aangezien wij voor kwaliteit en gezonde planten staan.

Maar wat is nou eigenlijk een plantenpaspoort?

Op een plantenpaspoort staan alle verzamelingen van verplichte informatie. Dit moet zijn gedocumenteerd bij alle planten die verhandeld worden en bestemd zijn binnen de Europese Unie (EU). Hierop staat de identiteit en herkomst van een zending weer, dit maakt het zo mogelijk om de oorspronkelijke producent te traceren.

Wat fijn is dat een plantenpaspoort een vaste opmaak heeft, hierdoor kan je hem goed herkennen. Als er bij een plant een plantenpaspoort zit dan bewijst dit dat de producent voldoet aan de geldende regels en eisen die is vastgesteld door de Europese plantgezondheidsverordering. De onderneming valt dan onder een inspectieregime van een keuringsdienst.


Een plantenpaspoort mag alleen worden afgeven als het plantmateriaal EU-quarantaine-organismen vrij is.
 

Waarom is een plantenpaspoortsysteem essentieel?

Dit wordt gedaan om onder andere plantgezondheidsrisico’s in de Europese Unie te verminderen. De identiteit, oorsprong van planten en plantaardig materiaal is door een plantenpaspoort bekend.

Door een plantenpaspoort is het makkelijker uitbraken, mogelijke verspreiding van plagen en schadelijke ziekten te voorkomen. Daarnaast maakt het snelle tracering mogelijk. Door ziekten en plagen brengt dat kwaliteit en opbrengst van land- en tuinbouwgewassen in gevaar.

Om plantgezondheid binnen de Europese Unie te beschermen moeten producenten en handelaren van plantaardig materiaal zich laten registreren bij een keuringsdienst. Zij worden regelmatig geïnspecteerd, dit gebeurt voordat zij hun plantmateriaal met een plantenpaspoort mogen verhandelen.

Voorbeeld plantenpaspoort