5 redenen om een verticale tuin in bedrijfsruimtes te overwegen

Verticale tuin bedrijfsruimte

Waarom een verticale tuin?

Het is inmiddels onder de meeste mensen algemeen bekend: planten op kantoor hebben een positieve werking op het werkklimaat. Dit wordt onderbouwd door meerdere onderzoeken. Maar hoe zit dat eigenlijk met een plantenwand? Een trend die sinds een aantal jaren ontzettend gegroeid is. Hierbij 5 redenen waarom een verticale tuin, plantenmuur, groene wand of zoals de meeste het noemen, plantenwand, zo populair en het overwegen waard is geworden.

1. Een verticale tuin maakt de bedrijfsomgeving aantrekkelijk

Bijna iedereen is het hiermee eens, een mooi gevulde wand met planten maakt de bedrijfsomgeving voor klanten en werknemers een stuk aantrekkelijker. Het geeft daarnaast de ruimte een professionele en natuurlijke look. Wist je dat dit invloed heeft op de gemoedstoestand? Het is namelijk zo dat werknemers veel productiever zijn en zich beter voelen in een omgeving waar aantrekkelijke plantobjecten aanwezig zijn. Met een muur vol prachtige planten is dat natuurlijk een fluitje van een cent!

Verticale tuin in bedrijfsruimte verschillende planten

2. Verticaal groen zorgt voor de juiste luchtvochtigheid en een schone lucht

Uit onderzoek is gebleken dat planten (de een meer dan de ander) zorgen voor een goede luchtvochtigheid balans in bedrijfsruimtes. Een schone en gezonde lucht op kantoor gaat hiermee gepaard. Deze natuurlijke luchtverfrissers nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op om vervolgens via de wortel dit weer af te breken. Luchtzuiverende planten zetten overdag CO2 om in zuurstof en waterdamp. Daardoor wordt de luchtvochtigheid in ruimtes verbetert met 5%, wat kan oplopen in de winter tot 17%.  Dit vermogen verschilt per type plant, benieuwd welke planten hiervoor het meest geschikt zijn? Bekijk onze top 10 luchtzuiverende planten voor kantoor.

3. Ruimtebesparing en verlaging van geluidsoverlast door verticale tuin

Voor veel bedrijven is er weinig plek voor grote plantobjecten in bepaalde ruimtes, daarom is een verticale tuin enorm handig om het gewenste effect van planten te hebben, zonder dat het te veel ruimte in beslag neemt. Door een samenwerking met certificeerde en vakkundige professionals zijn de systemen vrijwel op elke bestaande of nieuwe muur te monteren. Een ander voordeel van deze groene wanden is dat het zorgt voor een aangenamere akoestiek in ruimtes. Vermindering van geluidsoverlast is belangrijk, omdat het in veel kantoren een grote stressfactor is. Planten verminderen de nagalmtijd van geluid door middel van hun bladeren. Plantenwanden plaatsen is ook door deze redenen erg effectief.

Verticale tuin LivePanel Verticale tuin Livepanel

4. Automatisch watergeefsysteem en plantcassettes die gemakkelijk te vervangen zijn

De groene wanden zijn optioneel leverbaar met ingebouwde watergeefsystemen waardoor handmatig watergeven niet meer nodig is. Super handig wanneer je geen groene vingers hebt en áltijd twijfelt hoeveel water er gegeven moet worden. Deze systemen zijn bruikbaar voor verschillende plantsoorten, die door verwisselbare plantcassettes voorzien van “cups” gemakkelijk te vervangen zijn. Daarnaast biedt Ten Brinke Interieurbeplanting professioneel onderhoud aan met 5 jaar lang 100% plantgarantie.

Systemen verticale tuinenZijkant verticaal groen systeemCups systeem verticale tuin

5. Minder ziekteverzuim door verticale tuinen in kantoren

Verticale tuinen in werkruimten zorgen dus voor een aangename werkomgeving, betere luchtvochtigheid en dragen bij een positieve gemoedstoestand. Maar wat toch wel het meest opvallend was uit het onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met verschillende instellingen en bedrijven: 20% minder ziekteverzuim. Er is uit dit onderzoek gebleken dat planten op de werkplek zorgen voor een afname van 1.6 ziekte dag per medewerker per jaar. Wat neerkomt op dat medewerkers zich 20% minder ziekmelden op jaarbasis. Door het lage ziekteverzuim kunnen planten(wanden) zich snel terugverdienen en dus een goede investering is.

Plantenwanden zijn dus ideaal voor de werkplek, kleine kantoren, maar ook voor andere plekken zoals grote open ruimtes. De akoestiek of luchtvochtigheid verbeteren, of een ruimte aantrekkelijker maken? Dan is een groene wand perfect! Op zoek naar inspiratie voor toepassingen van groene wandsystemen? Bekijk onderaan op onze plantenwand pagina een collage van meer gerealiseerde projecten. Of neem contact met ons op.