5 voorbeelden van zintuigbeïnvloeding door biophilia concept

Biophilia kantoor interieur

De betekenis van biophilia gesteund door zintuigen

Om te kunnen begrijpen hoe we biophilic design toepassen moeten we eerst begrijpen wat biophilia inhoudt. De term biophilia betekent de ‘liefde voor het leven of levende systemen’. Het is onze inherente menselijke band met de natuur. Doordat we ons van nature innig verbonden voelen met de natuur voelen we ons automatisch veelal ook prettig in deze omgeving.

Als je door het bos loopt, zie je het prachtige bladerdek of de kale takken in de winter, ruik je bosgeur, voel je de wind langs je gezicht en hoor je de vogels fluiten of het kraken van de bladeren onder je voeten. Alle zintuigelijke waarnemingen worden geprikkeld en hebben een positieve invloed op je algemeen welbevinden.

Om juist die connectie te kunnen bewerkstelligen in werk- en leefomgeving, waardoor ook het algemeen welbevinden wordt bevordert, is het van belang om biophilia toe te passen. Er zijn diverse mogelijkheden om biophilic design toe te passen, dit hoeft zeker niet altijd een dure aangelegenheid te worden.

We nemen je graag mee in onze wereld en hopen je daarmee meer inzicht te geven in deze mogelijkheden. Biophilic design draait dus om onze zintuigelijke waarneming. Willen we een werk- of leefomgeving op deze manier benaderen, dan zullen we dus onze zintuigen moeten prikkelen.

Onze zintuigelijke waarnemingen worden niet individueel, maar als geheel waargenomen, omdat onze hersenen alle facetten van waarneming samenpakt om een bewuste beleving waar te nemen. We geven jou daarom hieronder een aantal praktische tips en voorbeelden om biophilia op basis van zintuigen toe te passen in diverse ruimtes.

Biophilia onderzoek concept

5 voorbeelden van biophilia interieur met zintuigen als richtingaanwijzers

1. Zien

Een waarneming die vele van ons dagelijks ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zicht hebben op een groene omgeving, minder stress en vermoeidheid ervaren. Ook het effect van kleurgebruik, prints en vormgeving is onderzocht.

Bij het zien kleuren en prints uit de natuur, verandert de manier waarop je hersenen informatie verwerken. Je hebt hier minder energie voor nodig, wat bijdraagt aan stressreductie en daardoor kun je kennis beter opnemen en verwerken.

Het is daarom belangrijk om juist aardse tinten terug te laten komen. Dit kan al op een hele eenvoudige manier, door bijvoorbeeld het gebruik van planten en de toepassing van mos-, water- en/of plantenwanden.

Ook de keuze van natuurlijke, organische elementen is van belang hierin. Denk hierbij aan plantenbakken en potten. Daarnaast is de plaats van de elementen erg belangrijk.

Om tot een geheel te komen waarin biophilia goed tot zijn recht komt is de plaats van de groene elementen en de functie hiervan zeker niet ondergeschikt aan het materiaal of de kleur. We streven ernaar om een ruimte dusdanig in te richten, dat we op ieder niveau groen kunnen ervaren.

Om dit te bereiken kun je denken aan de toepassing van staande elementen, maar ook hangelement. Ook de hoogte van de beplanting is hiervan belang. Door hiermee te spelen komt groen uiteindelijk in iedere zichtlijn terug.

2. Horen

In gebouwde omgevingen is het geluidsvolume vaak hoog, waardoor dit als storend kan worden ervaren. Akoestiek is in veel gebouwen en ruimtes een groter probleem dan we denken. Veel ruis de hele dag en harde geluiden kunnen zelfs een ernstig effect hebben op onze gezondheid. Een hele dag werken in een ruimte met omgevingsgeluid, door bijvoorbeeld collega’s die vaak bellen, overleggen of het geluid van apparatuur, overprikkelt ons gehoor, waardoor we eind van de dag veelal vermoeid zijn.

Omdat het een zintuigelijke waarneming is die er veelal insluipt zijn we ons er niet altijd bewust van. We kennen allemaal wel het moment waarop we ons ineens bewust zijn van de stilte die we op een bepaald moment ervaren. Dan zijn we dus eigenlijk al overprikkeld.

Om dit voor te zijn kunnen we middels de integratie van biophilic design in het interieur deze geluiden verminderen, wat bijdraagt aan een prettige werk- en/of leefruimte en daarmee wederom algemeen welbevinden.  Een aantal manieren om dat toe te passen zijn het plaatsen van akoestische panelen aan de achterzijde van een textielframe. We prikkelen dan tevens ons zintuig ‘zien’.

Andere manier zijn de toepassingen van akoestische panelen hout, moswanden of plantenwanden. Ook het plaatsen van groene elementen, in vorm van potten en planten, draagt bij aan de verbetering van akoestiek.

Houten wand akoestisch en planten biophilia ontwerp
Waterwand en plantenwanden in kantoorruimte

Naast akoestiek is in de biophilia-gedachte het ervaren van natuurlijke geluiden ook heel zinvol voor ons welbevinden. We ervaren door het toepassen van deze geluiden kalmte en rust, waardoor we automatisch dieper en rustiger gaan ademen. Dit heeft weer effect op de vermindering van stress en heeft indirect een positief effect op onze gezondheid. Denk maar aan de geluiden van kabbelend water, fluitende vogels of regen dat we horen tikken of stromen.

3. Ruiken

Reukzin is gekoppeld aan ons ‘oerbrein’. We beschikken over dit zintuig om ons in eerste instantie te waarschuwen of ons duidelijkheid te verschaffen over de omgeving waarin we ons bevinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brand. Dit ervaren we vaak als eerste omdat we de geur van iets dat brandt als eerste waarnemen.

Dat geur gelinkt is met ons ‘oerbrein’, is omdat er net als bij muziek sterke associaties kunnen ontstaan met geurbeleving. Geuren zijn veelal gekoppeld aan ervaringen.

Wellicht herken je dat vast wel als er een geur voorbij komt wat je aan vroeger doet denken. Denk bijvoorbeeld aan de soep van oma, waar de hele keuken naar rook of misschien wel de geur regen dat net is opgetrokken, wat je doet denken aan hoe je vroeger met je laarzen door de plassen stampte.

Door het biophilia concept te hanteren is er op geënt geurbeleving in een ruimte toe te passen, zonder dat als hinderlijk en opdringerig te ervaren. Hierdoor kunnen we veel bereiken op allerlei gebieden, als arbeidsethos, eetgedrag, koopgedrag maar ook innerlijke rust.

Geurbeleving gebouw
Binnentuin kantoorpand biophilia concept

4. Proeven

Hoe iets proeft in je mond wordt voor een groot deel bepaald door de geur ervan. Kortom, de zintuigelijke waarnemingen ruiken en proeven hangen naadloos met elkaar samen. Zowel geur als smaak roepen krachtige emoties op waardoor zintuigelijke waarnemingen worden geprikkeld.

De mogelijkheid tot diversiteit in voeding en structuren van voedsel zijn zaken die bijdragen aan de prikkeling van dit zintuig. Daarnaast mogen we het belang van gezonde voeding niet onderschatten. Dit draagt direct bij aan hoe we ons voelen. Het is van belang om goed te kunnen functioneren, ons te kunnen concentreren en ons fit te voelen.

Samen eten, doet eten. Een gezamenlijke gezonde lunch in de middag draagt dan ook nog eens bij aan het sociale aspect, wat weer bijdraagt als ons algemeen welbevinden. Door even in een andere omgeving te zijn en je daarbij even af kunt zijn van je werk of de omgeving waar je je op dat moment constant in hebt bevonden en een ander verhaal te horen, geeft je dat nieuwe energie. Daarnaast sluit goede koffie en thee perfect aan bij dit gevoel.

Biophilia omgeving samen lunchen
Koffie moods

5. Voelen

Texturen, het verschil tussen warm en koud, water, een briesje die naar binnen waait nemen we allemaal waar met onze tastzin. Als je je in een aangename ruimte begeeft met een fijne gevoelstemperatuur en luchtkwaliteit (meetbaar met klimaatsensor), je veel verschillende texturen ervaart door de manier waarop de ruimte om je heen is ingericht, verhoogt dat onze zintuigelijke prikkeling.

Textuur kunnen we toepassen in wandoplossingen, denk hierbij aan houten wandbekleding, Woodupp panelen, textuur in behang of het toepassen van mos- en/of plantenwanden. Daarnaast kunnen we kiezen voor textuur in potten en planten.

Door bijvoorbeeld verschillende bladstructuren toe te passen ervaar je constant een ander gevoel. Een cactus geeft ons een heel ander gevoel mee dan wanneer er een plant in de ruimte staat met groot blad. Dit draagt bij aan een verhoogde productiviteit en een beter concentratievermogen.

Textuur natuurlijke kokosnoten plantenbak
Biophilia vormen op de muur met mos

Meer weten over biophilia?

Bij Ten Brinke Interieurbeplanting hebben we veel ervaring met de kracht van zintuigelijke beleving. Met onze expertise in combinatie met de bewustwording van de connectie tussen mens en natuur, voorzien wij iedere klant van een uniek concept op basis van biophilia die naadloos aansluit op de identiteit van uw bedrijf! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Een ontwerp op basis van biophilia
Planten en plantenbakken op diverse hoogtes