Academie Tien presenteert een uniek concept van onderwijs en samenkomen. Een gloednieuw schoolgebouw dat een bijzonder alternatief biedt voor het traditionele onderwijs. Zo is het een middelbare school maar zijn ook leerlingen van groep 7 en 8 welkom. Het is een plek waar iedereen zich thuis mag en kan voelen. Zo is ook het plein toegankelijk voor de buurt en is het ingericht met groen als uitnodigende en verbindende factor. Wij mochten het groen op een creatieve manier naar binnen halen.

De uitdaging

In het hart van de levendige wijk Leidsche Rijn in Utrecht, bevindt zich een bijzonder project: de bouw van Academie Tien. Deze middelbare school, uniek in zijn soort, is niet alleen de grootste van Utrecht met 1800 leerlingen en een oppervlak van 11700 m2, maar het vertegenwoordigt ook een architectonisch hoogtepunt aan het Berlijnplein. De uitdaging was om dit indrukwekkende gebouw te verrijken met groenelementen, zonder de functionaliteit en visie van de architect uit het oog te verliezen.

Tot slot een speciaal verzoek van de onderwijsinstelling of wij ook kweektafels, snoeischaren, kweekpotten, plantkarren en gieters wilde verzorgen. Deze worden gebruikt als lesmateriaal in de kas op het buitenplein. Hier leren de studenten om groen te verzorgen want de natuur heeft de toekomst!

Het creatieve plan

Ons team werd uitgenodigd om Academie Tien te transformeren in een groene oase. We hebben gekozen voor een harmonieuze integratie van natuur in de bestaande structuur. Van een subtiele binnentuin langs het pad naar de gymzaal, gekenmerkt door grote, natuurlijk geplaatste bladplanten, tot klaslokalen die tot leven komen met interieurbeplanting. In de gangen en studieruimtes op de begane grond hebben we verrijdbare bakken met planten geplaatst, afgestemd op de architectuur en gericht op behoud van multifunctionaliteit. Op de begane grond staat een indrukwekkende Kentia palm in het studiecentrum.

Bij de deuren naar het buitenplein staat een op maat gemaakt plantmeubel dat functie biedt aan leerlingen als zit plek. Deze bank is in het midden voorzien van een vijf meter lange bak vol met exotische grote bladplanten dat zorgt voor een sterke band met de natuur. Zo staat er op de tweede verdieping, in het hart van het gebouw, een boom van de Bucida-familie. Omringd door een op maat gemaakte zitbank. Deze boom heeft een speciale betekenis voor de school omdat ze hiermee verloren collega’s en studenten herdenken.

Het resultaat

Na de officiële opening in 2024 zijn de studenten definitief toegetreden tot het centrum waar onderwijs en natuur hand in hand gaan. De toegevoegde groenelementen brengen niet alleen fraaiheid en rust, maar dragen ook bij aan het welzijn van studenten en personeel. Met ons onderhoudsteam zorgen we ervoor dat al dit moois blijft bloeien en groeien. En de kweektafels zorgen ervoor dat de studenten zelf de natuur ontdekken en hopelijk inspireert het de nieuwe generatie groenprofessionals om onze prachtige branche te komen versterken.

Benieuwd wat ons team kan bijdragen aan jullie project?