Amaryllis: woonplant van de maand december

Stijlvolle en sensuele Amaryllis (ook bekend als Hippeastrum) is verkrijgbaar in vele variëteiten en rijke aardse kleuren. Grote kracht van deze woonplant is haar gedaanteverwisseling. Uit een bol komt een holle, statige stengel waaraan gladde knoppen komen.

Die openen zich tot volumineuze kelken met fluweelachtige bloemblaadjes in wit, zalm, rood, roze of zelfs groen. De bloemen kunnen tot wel 20 cm breed worden. Heel spectaculair, vooral omdat je al die pracht niet verwacht uit die gestileerde steel, al helemaal niet in de wintermaanden.

Herkomst 
Amaryllis behoort tot de familie Narcis en kent meer dan 70 soorten. Van nature komen ze voor in de (sub)tropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot het noorden van Argentinië, de allereerste planten ontstonden vermoedelijk in Brazilië. In Europa werd de plant rond 1800 voor het eerst gekweekt.

Waar let u op bij de inkoop van Amaryllis?  

  • Bij de inkoop van Amaryllis let u op de kleur en bloemvorm die uit de bollen zal komen. Hoe groter de bol, hoe meer (holle) bloemstengels eruit komen, soms wel tot 3-4 stelen per bol. Iedere steel draagt 3 of 4 trechtervormige bloemen. Hoe onrijper de plant hoe minder makkelijk is te zien hoeveel knoppen zich zullen vormen, maar meestal zijn in het aanvoerstadium de knoppen al aardig ontwikkeld.
  • Let op dat de bol goed geworteld is en niet te los op de pot ligt. Bij inkoop moet er al een groene punt op de bol te zien zijn.
  • Kijk of er geen schimmel op de bol of de grond zit, een teken dat de plant te vochtig heeft gestaan.
  • De bol en stelen kunnen aangetast zijn door ‘vuur’ (rode strepen op de stengel), maar dit heeft geen negatieve invloed op de houdbaarheid.
  • Amaryllis kan goed gekoeld bewaard worden, zelfs in een koelcel. De ideale bewaartemperatuur is 5 -8 °C. Doe dit echter zo kort mogelijk, want de plant krijgt zo al snel te weinig licht waardoor de knoppen kunnen verdrogen. Wanneer de plant te warm bewaard wordt, zal hij sneller doorrijpen en is de verkoopbaarheid minder.

Keuze assortiment 
Het Amaryllis assortiment is zeer breed. Naast hoofdkleuren als rood, roze en wit komen er steeds meer nieuwe kleuren bij, zoals zalm, lila, groen, oranje en tweekleurige exemplaren met strepen of randen. Er zijn variëteiten met enkele en met dubbele bloemen. Populair zijn bollen met een wax of viltlaag waar de consument niets aan hoeft te doen. Zeg er wel bij dat er geduld voor nodig is: het duurt een paar weken voor zo’n bol in beweging komt. Bij een Amaryllis in een pot gaat dat iets sneller.

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Amaryllis kan zowel donker alslicht staan, zolang het er maar redelijk koel is.
  • Potkluit niet laten uitdrogen, maar ook niet in het water laten staan. Bollen met vilt of wax komen zonder water tot bloei, maar mogen niet te warm staan, anders verdrogen de bloemen.
  • Voeding is niet nodig, alle voeding is al in de bol aanwezig.